Jij maakt het toegankelijk

Jij maakt het toegankelijk


Hoe beïnvloedt je onbewuste sociale denken je communicatie?


Dinsdag 7 mei gaf ik een kroegcollege over dit onderwerp.


Het was een college met veel interactie en een actieve rol voor de aanwezigen. Aan de hand van drie experimenten had iedereen de mogelijkheid het effect van je onbewuste sociale denken zelf te beleven.


Door de experimenten werd inzichtelijk

  • waar je iemand plaatst en wat je ziet gebeuren als je die persoon verplaatst,
  • hoe je het kunt toepassen op verschillende relaties en
  • wat de invloed van je zelfbeeld is op je relatie met anderen.

Een van de deelnemers vertelde na afloop


Ik zat met twee petten op. Ik voel me verantwoordelijk, omdat ik je had uitgenodigd. En ik zat er voor mezelf. Ik wilde ervan genieten en kijken wat ik eruit kon halen. Voor mezelf had ik geen twijfels. Ik dacht: Leuk, laat maar gebeuren. Ik had wel twijfels over wat het publiek ervan zou vinden.


Zou het aansluiten bij hun werkveld en/of persoonlijke vragen?


Als ik om me heen keek, zag ik verschillende reacties. Sommigen waren nieuwsgierig en anderen dachten: ‘oh jee, waar gaat dit naar toe?’ Zelf kende ik sociaal panorama al, dus voor mij was het een herkenning. Ik dacht alleen maar: ‘Fijn om dit mee te maken’. Maar ik was wel benieuwd hoe de avond zou verlopen.


Tijdens het kroegcollege was jij helder in je instructie.


Je stijl van communiceren zorgde ervoor dat er geen protest uit de groep kwam. Of ze nu wel of geen twijfel hadden. Of ze het wel of niet leuk zouden vinden of nuttig. Door jouw kordate manier van spreken was er maar een keuze: meedoen.


Het resultaat van de avond was dat ik weer ging nadenken over mijn eigen gedrag.


Dat je heel veel kan beïnvloeden. Dat jouw gedrag ook het gedrag van de ander kan beïnvloeden. En sociaal panorama gaf daar toch weer een extra inzicht in. Dat je jezelf groot en stralend kan maken. Dat dat werkt voor je eigen gevoel en daarmee dus ook voor je uitstraling op de groep en op een ander.


Ik zou dit college aanbevelen aan mensen die in hun dagelijks werk en leven merken dat ze gevoelig zijn voor autoriteit.


Mensen die gevoelig zijn voor bazige mensen, voor lastige klanten of collega’s. Mensen die een nieuwe functie krijgen, waarbij ze meer leiding moeten geven. Mensen die willen weten hoe je dat kunt doen op een voor jou prettig manier, die werkt.


Het was leuk dat mensen tijdens het college op een ander been worden gezet.


Dat ze aan het denken worden gezet. Jij gebruikte duidelijke en kordate taal en daardoor konden nuchtere mensen het ook binnen laten komen. Als je het dan toch hebt over gevoel, gedrag en de psychologie daarachter, laat het dan niet te zweverig zijn. Voor mensen die weinig ervaring hebben met naar binnenkijken en hun eigen gevoel, help jij ze dat toch te doen.


Jij maakt het toegankelijk, ook voor de nuchtere mensen onder ons.