Wat doe jij als het niet klikt?

Wat doe jij als het niet klikt?

Ik weet wel wat ik doe als het niet klikt. Ik vertrek. Niet dat ik midden in een gesprek wegloop hoor, daarvoor ben ik veel te keurig opgevoed. Ik vertrek door niet meer mee te doen met het gesprek. Ik laat de ander praten en knik en beaam hier een daar wat er gezegd wordt, maar ik neem zelf geen initiatief meer. Eigenlijk hoop ik dan dat het gesprek op deze manier vanzelf doodbloedt.


En natuurlijk is dat precies wat er niet gebeurt.


Ik weet niet hoe komt, maar het lijkt wel alsof de ander alleen maar meer gaat praten en mijn aandacht nog dwingender probeert op te eisen. Alsof mijn oplossing het probleem alleen maar groter maakt.


Herkenbaar?


Met alles wat ik doe (en nalaat) lijkt de oplossing alleen maar verder buiten mijn bereik te raken. Terwijl dat helemaal niet is wat ik graag wil. Ik wil graag dat het wel klikt. Dat ik een leuke tijd heb met de mensen om me heen. Wat ze ook doen en wie ze ook zijn. En dat ik kan zijn wie ik ben en kan doen waarvoor ik gekomen ben.


Een bruggetje naar klassenmanagement is hier snel gemaakt, toch?


Ga maar na: wat doe jij als het niet klikt met een klas? Precies! Dat is inderdaad hetzelfde patroon als wanneer je in het dagelijks leven iemand tegenkomt met wie het niet klikt. Op een verjaardag, in de rij voor de kassa, bij de sportclub, enz.


Als het niet klikt, ga ikzelf contact het liefste uit de weg. Maar wat als een klas drie keer per week op je rooster staan? Wat als er beroepsmatig geen ontkomen aan is? Dat je hoe dan ook klassen en leerlingen zult tegenkomen waarmee het niet meteen klikt?


Gelukkig ben ik tegenwoordig alert op mijn eigen ‘vertrek-patroon’. En dat is maar goed ook, want een klas waarmee het niet klikt, is als zwemmen met een bepakking van 40 kilo op je rug. Dat ga je niet volhouden, als je überhaupt al in staat bent om met deze last ook maar 1 zwemslag te maken. 


Dat geldt trouwens voor elk contact waarmee het niet klikt. Dat kost bakken aan energie en levert vooral een hele hoop frustratie op die na afloop, als je niet oppast, nog lang kan doormokken.


En wat kun je dan? Als je alert bent op zo’n patroon van jezelf waarmee je het probleem alleen maar groter maakt? Ervan leren natuurlijk!


Werkt als een trein, letterlijk!


De achterste wagon wil weg. En dat kan ook, maar dan blijf je wel eenzaam en alleen achter. Dus laat ik de achterste wagon nog even vastzitten en neem ik voor 1 keer het risico om door te lopen naar de volgende wagon.


Daar zit wat me raakt. Wat er op het spel staat. Wat er zo ontzettend belangrijk is voor mij dat ik het niet kan verdragen dat het er niet is. Daar zit dat ik het graag goed wil doen, dat ik mijn leerlingen wil helpen en dat ik met plezier voor de klas wil staan. Allemaal dingen die op het spel staan zolang het niet klikt met een klas.


En natuurlijk kan ik hier besluiten om bij het eerst volgende station deze trein te verlaten.


Je bent niet de eerste die daarvoor kiest, er zijn er genoeg die al vroeg uit het onderwijs stappen. Misschien nog wel voor de trein goed en wel op stoom is gekomen.


Maar ik kan er ook voor kiezen om door te gaan. Want nu ik weet wat me raakt, weet ik ook waar ik naar verlang. Wat ik kom doen in het onderwijs en wat ik hier te bieden heb. Wat het me waard is en hoe gemotiveerd ik ben om er een succes van te maken. Ook als het niet klikt.


Of misschien wel juist als het niet klikt.


Want dat zijn de momenten waarop je wel moet stilstaan bij waar je het allemaal echt voor doet. Anders kom je er niet uit, niet met de klas en zeker niet met jezelf.


Jij bent zelf je belangrijkste instrument in het onderwijs. 


Zorg dat je goed afgesteld staat en blijft staan. En gebruik de momenten dat het niet klikt om steeds opnieuw je koers te hervinden.


Reken maar dat jouw leerlingen dat oppikken en met je mee willen gaan.

Wil je meer weten?

Ja, ik wil graag weten wat Maike coacht voor mij kan beteken.