Vertel me niet wat je doet, vertel me HOE je het doet.

Vertel me niet wat je doet, vertel me HOE je dat doet

We zijn beland in de afrondende fase van de workshop. En natuurlijk is er dan ook dat ene woord dat ik de hele workshop al consequent aan het vermijden ben: zelfvertrouwen.


Dat het woord zelfvertrouwen toch op duikt, was wel te verwachten.


En eigenlijk ben ik best trots dat deze groep er niet veel eerder mee gekomen is. Super!


De groep heeft net in tweetallen de eindopdracht uitgevoerd, lopend en in stilte. Inmiddels zijn ze weer terug in het zaaltje met de powerpoint. De 12 deelnemers en ik zitten aan een ovalen tafel, op de 17de verdieping in hartje Utrecht en we bespreken de eindoefening na. Wat een inzichten en verrassend nieuwe ervaringen.


De stroopwafels gaan rond en dan komt het hoge woord er toch nog uit...


Zelfvertrouwen... daar hebben ze het nu over. Over laag zelfvertrouwen en situaties waarin er juist veel zelfvertrouwen is. Gelukkig hebben ze heel veel geleerd en ervaren het afgelopen uur en ik kan, vol zelfvertrouwen ;-), mijn ongezouten mening geven op dit onderwerp.


En dan doe ik ook. Ik vertel ze dat ik termen als zelfvertrouwen en zelfwaardering het afgelopen uur heel bewust vermeden heb. Want, iedereen weet dat zelfvertrouwen belangrijk is en ook de juiste hoeveelheid in de juiste context. En iedereen kent ook de gedachte: Had ik gewoon maar wat meer zelfvertrouwen! Maar ja... HOE dan? Kan iemand me dat vertellen? Daar kan ik namelijk veel meer mee, dan alleen met wat ik moet doen.


Maar helaas. Meestal is er wel het wat, maar niet het hoe.


En dat is precies waar het me deze workshop om te doen is. Want zelfvertrouwen is iets dat in je hoofd gebeurt en het afgelopen uur heb ik de groep, zonder dat ze dat echt doorhadden, laten ervaren HOE je zelfvertrouwen, of het gebrek eraan, van binnen doet.


We hebben hiervoor gewerkt met zelfbeeld. En met zelfbeeld bedoel ik ‘letterlijk’ het beeld van jezelf dat je in gedachten maakt en hebt. En niet alleen het beeld, vooral ook WAAR in de ruimte je dat beeld waarneemt. Staat het ver weg of dichtbij? Is het groter of kleiner of ware grootte? Is het donker of stralend of iets daar tussen in? Kijkt jouw zelfbeeld je aan of juist niet? En hoe is het als je zelfbeeld binnenin je zit? In plaats van ergens buiten je?


Wat ze ervan geleerd hebben? Ik glimlach als ik er weer aan terug denk.


Want ik begon de workshop met dat ik al 3 dagen voorpret had gehad over de eindopdracht die ze zouden gaan doen. In tweetallen, in stilte moesten ze elkaar tussen twee nauwe stoelen door passeren. En dan steeds met een ander zelfbeeld. Hilarisch!


Want dat was de ware winst van deze workshop. Zelfvertrouwen is het gevoel dat hoort bij een bepaalde locatie van je zelfbeeld. En altijd contextgebonden. Voor de een is het zelfbeeld dichtbij het prettigst en de ander wil het liever wat verder weg. En zo heb ik ook in deze workshop weer tal van variaties gehoord. Mogelijkheden genoeg dus. Sterker nog, waarschijnlijk is er net zoveel mogelijk als er verschillende mensen en situaties zijn.


Eigenlijk hoef je alleen nog maar te weten HOE!


November 12, 2018


Met dank aan alle deelnemers van de workshop ‘Zelfbeeld en de 5 manieren om dat proactief in te zetten’ op zaterdag 10 november 2018.

Contactgegevens


TEL: 0640323587

EMAIL: email@maikecoacht.nl


BTW NL190841539B01

KvK 69690952

Rek.: NL76KNAB0257134867