Je wilt het graag in 1 keer goed doen

Je wilt het graag in 1 keer goed doen

Drie weken ben ik ermee bezig geweest. En als ik eerlijk ben al drie maanden, of misschien al wel drie jaar. Want ja, als ik ergens in geloof dan ga ik ervoor. En nee, het maakt me dan niet meer zoveel uit hoeveel werk het is, ik doe het dan gewoon.


Drie weken. Drie weken 200% gegeven. En het resultaat? Nul. Tenminste zo voelt het. Wat ik wilde bereiken, is niet gelukt. Ook niet een klein beetje. Gewoon helemaal niet.


Ik herken het uit mijn tijd als docent in het voortgezet onderwijs. Ik geloof dat de meeste docenten niet vies zijn van hard werken. Anders moet je het onderwijsavontuur niet aangaan. Maar ...


hard werken is nog geen garantie voor resultaat.


Ik ben vast niet de enige die al in de vakantie begon aan de nieuwe lessenserie. En dan niet even een uurtje, nee, hele dagen was ik ermee bezig. En dan was het zover. Maandag ging ik dan met frisse moed en een onoverwinnelijk gevoel naar school, want zo goed en degenlijk als het nu stond, had het nog nooit gestaan.


Helaas merkte ik al gauw, dat hoe meer tijd ik thuis in mijn uppie aan school werkte, hoe meer risico ik liep om de plank mis te slaan. En zo heeft het een hele tijd geduurd voordat ik doorhad dat ik beter kleine lesideetjes direct in de klas kon testen, voordat ik er weer een hele halve vakantie aan opofferde.


Dat op zich is al een belangrijk leermoment en daarmee zou ik dit blog kunnen eindigen. Maar dat was niet wat ik wilde vertellen. Ik schijf deze keer, omdat ik je wil vertellen hoe anders ik nu omga met het moment dat ik me realiseer: ‘shit... weer alles voor niks gedaan. Dit gaat het niet worden. Drie weken lang 200% gegeven en het resultaat? Nul!’


Ik weet dat ik op zo’n moment normaal gesproken twee dingen doe.


Ten eerste maak ik in gedachten van een mug een olifant met gedachten als ‘zie je wel, daar gaan we weer’, ‘weer alles voor niks gedaan’, ‘waarom trap ik elke keer weer in dezelfde valkuil’, ‘zo ging dat de vorige vakantie ook al’ en ‘ik kap ermee, met dat hele onderwijs, ik ben er nu echt klaar mee’. En daarna, ten tweede, ging ik nog harder werken om de schade waar mogelijk te herstellen en het verlies zo klein mogelijk te houden.


En op zich zijn die twee elkaar afwisselende reacties wel een patroon waarmee ik het 15 jaar voor de klas gered heb. Alsof die ‘olifanten gedachten’ me de (negatieve) energie gaven om te blijven doorploeteren en uiteindelijk... toch tot een soort van acceptabel resultaat te komen.


Maar je voelt al aan, de manier waarop was echt niet gezond. Mentaal niet gezond. 


Met alle fysieke gevolgen van dien.


En weet je, het kan echt anders! Ik ga nog steeds 200% aan de slag met waar ik in geloof, net als jij voor de klas. Daar hoef je niks aan te veranderen. Dat is waarom je dit werk doet. Ergens geloof je dat jij het verschil kan maken en daar ga je voor.


Ik reageer alleen wel wezenlijk anders wanneer ik merk dat ik, ondanks mijn werk en inzet, blijkbaar toch weer op het verkeerde spoor zit. Ten eerste omdat ik van die olifant meteen een klein en knuffelig pluche beestje maak. En daarmee bedoel ik mee dat ik mijn eigen gevoel serieus neem en er bewust contact mee zoek.


Bijvoorbeeld met zachte woorden als: ‘he wat jammer, dit is niet wat je wilde, he.’ Of: ‘ja, ik snap wel dat jouw wereld nu even op de kop staat. logisch.’ En dan zit ik gewoon echt even helemaal bij de pakken neer. Want dat is het tweede dat ik nu anders doe. Ik doe nu even helemaal niks.


‘Zijn’ en ‘voelen’, in plaats van ‘denken’ en ‘doen’.


Ik kan het je van harte aanraden. Waarom? Omdat ik merk dat onder die ‘pakken’ altijd een waarom schuil gaat. Het waarom van waarom ik doe wat ik doe. En dat is de sleutel die je nodig hebt. Want in dat licht bezien, is het resultaat van mijn afgelopen 3 weken helemaal niet nul. Sterker nog, ineens is het voor mij zichtbaar hoeveel stappen ik al gezet heb en waartoe dat allemaal al bijdraagt.


En zo ontstaat er een heel ander gevoel, het gevoel van mijn waarom. Je zou dat de positieve energie kunnen noemen. En geloof me, die energie werkt een heel stuk prettiger en effectiever dan al mijn olifanten en harde werken ooit voor elkaar hadden kunnen krijgen.


Ik weet weer wat mijn volgende stap is. Ik ga ervoor! En jij?


Oktober 15, 2018

Contactgegevens


TEL: 0640323587

EMAIL: email@maikecoacht.nl


BTW NL190841539B01

KvK 69690952

Rek.: NL76KNAB0257134867