Ga je voor je gelijk, of ga je voor je geluk?

Ga je voor je gelijk of ga je voor je geluk?

Ik zit in een bijeenkomst en begin me steeds meer te ergeren aan de gang van zaken. Aan de powerpoint slides die een voor een worden afgedraaid. Met daarop steeds een aantal zinnen, die eigenlijk de lading al dekken. Van het nutteloze karakter van de informatie, als in: dit is waar je op moet letten en dan ga ik dus naar huis met weer een nieuwe waslijst aan dingen die ik nog te doen heb. En waar ik een uur geleden nog maar af en toe dacht: mijn hemel, hoe lang nog.


Denk ik ondertussen na elke zin: Wat doe ik hier!


Herkenbaar? Voor mij wel. Het merendeel van de teamvergaderingen op school heb ik zo ervaren. Of studiemiddagen, ook zo’n feest. En vaak was ik niet de enige met onbehagelijke gevoelens, dus dan hing er al gauw een sfeertje om te snijden. Met collega’s die zich niet meer konden inhouden, management dat meer onder water trappelde dan het hoofd boven water hield en een grote zwijgende massa die vaker op de klok keek dan naar zichzelf of elkaar.


Zo herkenbaar. En ook met ouders, leerlingen en collega’s heb ik te vaak zo’n irritatiespiraal ervaren. Misschien dat ik er daarom nu zo alert op ben. Want als ik niet oppas, dan reageer ik hetzelfde als vroeger. Meestal wist ik zo’n bijeenkomst wel uit te zitten, of met zo’n leerling de 40 minuten netjes vol te maken. Maar dan. Dan begon de ellende pas goed.


Want wat je wegstopt, komt gegarandeerd dubbel zo hard terug.


En zo geschiedde. Ik geloof niet dat ik aan het einde van dit soort dagen ooit echt thuis aankwam. Ik was er wel, maar mijn gedachten waren continu en vol automatisch in beslag genomen door de irritatie die ik van kwaad tot erger van binnen had laten oplopen. Eten smaakte me niet, de avond wilde ik zo snel mogelijk aan mij voorbij laten gaan en meestal lag ik te vroeg en met een te vol hoofd op bed. En helaas.


Waar je mee gaat slapen, daar sta je de volgende ochtend ook weer mee op.


Met al enige lichtpuntje natuurlijk dat aantal dagen tot aan de volgende schoolvakantie weer 1 dag minder geworden was.


En natuurlijk wist ik toen ook al hoe ongelofelijk ongezond irritatie en opkroppen is voor je mentale gezondheid. Dat weet jij ook. Maar ik wist gewoon niet hoe de spiraal te doorbreken.


En dat maakte het onbewust dubbel zo erg.


En nu? Nu ik voor de zoveelste keer in een bijeenkomst zit waar mijn eigen irritatie-spiraal-mindset me opnieuw genadeloos voor het blok zet? Wat nu?


Nu doe ik het anders. Maar dat had je vast al verwacht he, anders zou ik dit blog niet hoeven schrijven, toch? Mijn mindset kantelt op het moment dat ik de irritatie herken en mezelf vriendelijk de onvermijdelijke vraag stel:


Ga ik voor mijn gelijk, of ga ik voor mijn geluk?


Mooie vraag he!


Ga ik voor mijn gelijk, of ga ik voor mijn geluk. Beide is een keuze en dat is precies de opening die ik nodig heb. Ik realiseer me dat mijn irritatie wel getriggerd wordt door wat er tijdens de bijeenkomst gebeurd, maar dat de bijeenkomst niet de oorzaak is. En meteen zie ik heel helder voor ogen waar ik echt boos over ben. En ik snap wat dat met deze bijeenkomst te maken heeft, maar mijn boosheid gaat toch echt over iets anders.


De rest laat zich raden, zo ver ben ik inmiddels wel.


Ik ga heel bewust met mijn aandacht naar het stuk dat hier geraakt wordt en geef het een plek in de ruimte. Ik erken en voel de boosheid en stel mezelf gerust op dit vlak: Ja, daar heb je inderdaad een goede reden voor en ja, zo voelt dat.


Pas dan kan ik met mijn aandacht weer terug naar het hier en nu.


Ik vraag me af waarom ik vanochtend voor deze bijeenkomst uit bed gekomen ben. En ja, ook daar had ik een hele goede reden voor. Ik focus me op wat ik hier te doen heb en waarom dat belangrijk is voor mij. En zo is er een heel ander gevoel. Alsof ik nu pas echt mentaal landt op de plek waar ik fysiek al een tijdje ben.


Ik ontspan me.


Ik kijk nog een keer naar de plek in de ruimte waar ik mijn irritatie nu zie en erken. Ja, dat is er ook. En zo geef ik ook wat ik tijdens deze bijeenkomst kom doen en te doen heb een plek in de ruimte. Zo kan ik bewust kiezen voor wat ik nu aandacht geef, zonder iets anders weg te stoppen.


En zo wordt het toch nog een goede bijeenkomst en ga ik met een schone lei weer naar huis.


Ik kies voor mijn geluk. En jij?


November 19, 2018

Contactgegevens


TEL: 0640323587

EMAIL: email@maikecoacht.nl


BTW NL190841539B01

KvK 69690952

Rek.: NL76KNAB0257134867