Ben je jezelf aan het opbranden?

Ben je jezelf aan het opbranden?

Het is zondagochtend. Ik voel de onrustig. Heel onrustig. Ik weet dat ik een mooie en leuke dag tegemoet ga en toch voel ik me ontevreden.


Heel erg ontevreden en zeer onrustig.


Ik herken dat dwingende, beklemmende ‘ga nou iets nuttigs doen’-gevoel van de zaterdag die net voorbij is. Dat was ook een leuke, mooie dag vol dingen die niets met werk te maken hadden en die dus geen tijd overlieten om ook maar iets van mijn werk to-do-list weg te werken.


Frustrerend. Want ik weet heus wel dat ik me gedraag als een slang die zichzelf in de staart bijt. Ja, ik heb nog een heel aantal dingen die moeten gebeuren, maar als ik me daar nu door laat opeten, dan geniet ik niet van al die mooie, leuke andere dingen en ben ik maandag echt niet opgeladen om de week met frisse moed te beginnen.


Maar ja, dat onrustige gevoel he. Dat heeft daar echt geen boodschap aan, dat ik beter voluit kan toegeven aan een weekend ontspanning, in plaats van mezelf op te branden over alles wat nog moet, maar nu niet kan.


Nee, dat onrustige gevoel dendert gewoon door, met mij er ‘hopeloos achterlopend’ achteraan.


En misschien vind ik dat nog wel het meest frustrerend, dat ik best weet wat verstandig is en hoe ik dat het beste kan doen en verdelen, maar dat ik vastzit in een gevoel dat mijn ratio te boven gaat.


En die onrust is niet alleen van vandaag of gisteren. Die onrust ken ik al heel lang. Ook in het onderwijs heb ik hier veel mee te maken gehad. Als beginnend docent ben je nooit klaar, dus hoe lang blijf jij nog weekenden opofferen, voordat het te laat is? En ook met 10 jaar onderwijservaring ben je nooit klaar. De volgende toets komt er weer aan en voor je het weet ligt er weer een hele toetsweek op jou en je rode pen te wachten. En natuurlijk kun je sommige lessen inmiddels ook doen zonder je voor te bereiden, maar van uitstel kom afstel en voor je het weet loop je ‘hopeloos achterlopend’ achter je eigen feiten aan.


En dan realiseer je me wat er echt aan de hand is.


Dat ik mezelf aan het opbranden ben over alles dat nog moet.


In coach jargon noemen ze dat mismatchen. Dat je je waarneming richt op wat er anders is. In dit geval: anders dan ik nu graag zou willen. Alsof ik vanbinnen een ideaalbeeld heb en dat vergelijk met het beeld van hoe het nu is en dan alleen maar zie en hoor wat de verschillen zijn. Heel frustrerend inderdaad.


Dus misschien moet ik gewoon het tegenovergestelde gaan doen, namelijk matchen. Dat is: mijn ideaal beeld en mijn beeld van de werkelijkheid vergelijken, maar dan op de overeenkomsten.


Ja, dat zou al een stuk beter zijn, maar ja: weten en doen zijn hier echt twee verschillende werelden. Want ik zit al in dat onrustige gevoel en om van daaruit zomaar ineens te gaan matchen...


nee, aan die ratio heeft mijn gevoel gewoon geen boodschap.


Gelukkig heb ik nog een zinnetje achter de hand. Een zinnetje dat me al vaker geholpen heeft mijn gevoel 180 graden te draaien. En nog de goede kant op ook!


Oke, ik voel me ontevreden en onrustig, en oke, daar heb ik vast een hele goede reden voor, want ja, ik wil mijn zaakjes graag op orde hebben, echt iets bijdragen en betekenen en doorgeven van wat ik zelf gemist en ontdekt hebt, en ja, oke, snap ik helemaal... (en nu komt het), dus:


waar verlang ik nu eigenlijk echt naar?


Midden in dit gevoel, deze onrust, dit gedrag: Waar verlang ik nu eigenlijk echt naar? Het antwoord weet ik wel, dat was er al die tijd al, lijkt het nu. Rust en ruimte. Een zee van rust en ruimte. Zeeën van rust en ruimte om mijn werk te doen.


En zo is het. Die ene vraag, dat ene antwoord, meer dan woorden een gevoel van hoop, vertrouwen en toekomst. En, belangrijker nog: Deze vraag, dit antwoord, deze beweging gaan zowel mijn ratio als mijn gevoel te boven.


En dat is precies wat ik nu nodig heb. 


Vol vertrouwen vooruit, in mijn eigen tijd en tempo, volop genietend van mijn weekenden en lekker uitgerust werkend op mijn werkdagen. Ik voel tevreden.


Ik voel me weer tevreden over elke stap die ik neem.


En jij?

Wil je meer weten?

Ja, ik wil graag weten wat Maike coacht voor mij kan beteken.